Cea mai buna centrala termica pentru locuinta ta si cum sa o alegi

Temperaturile de afara incep sa scada tot mai mult pe zi ce trece, iar dumneavoastra nu trebuie sa fiti luati prin surprindere. Este bine sa va asigurati ca in casa sau apartamentul in care locuiti aveti confortul termic necesar in perioada ce va urma.

Acest lucru se poate realiza echipandu-va locuinta cu o centrala termica performanta care sa faca fata volumului pe care trebuie sa-l incalziti. In acest articol veti descoperi cele mai importante caracteristici in functie de care puteti sa va alegeti centrala ideala.

buton-sadeth-11

Exista numeroase calculatoare ale necesarului de caldura pe net, insa cel mai bine este sa apelati la un specialist pentru a afla ce tip de centrala se potriveste spatiului din casa dumneavoastra, care sa aiba o putere termica suficienta pentru a face fata cu succes. Temperatura ideala care este recomandat sa fie pastrata in locuinta se situeaza undeva intre 19 – 24 grade C.

cea mai buna centrala termica

Cea mai buna centrala termica

 

Ce caracteristici sunt importante in cazul unei centrale termice?

Ce tip de centrala este?

O centrala termica poate fi conventionala sau bazata pe condensare. Dupa tipul de alimentare poate fi electrica sau pe gaz. In acest articol vom vorbi in special de cele pe gaz.

Procesul de condensare se intalneste la centralele moderne, prin intermediul caruia se recupereaza vaporii de apa rezultati in urma procesului de ardere. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui schimbator de caldura. Chiar daca au pretul putin mai mare decat cele conventionale acestea sunt foarte economice reducand mult consumul de gaz.

In cazul in care locuiti la bloc puteti opta si pentru o centrala conventionala, acestea fiind mai ieftine desi consuma putin mai mult gaz. Bineinteles ca depinde si cat de mult le veti folosi pentru a va incalzi apartamentul.

Ce tip de montare are?

Dupa tipul montarii distingem centralele murale si cele de pardoseala. Cele murale se instaleaza pe perete destul de usor si se potrivesc in special apartamentelor de la bloc.

Cele care se monteaza in pardoseala sunt destinate in special caselor si vilelor care au o suprafata mai mare de incalzit.

Ce putere termica si ce fel de tiraj are?

Cele mai vandute centrale termice sunt de obicei cele cu puterea intre 25 – 35 kW, insa veti gasi si modele cu puterea sub 25 kW sau peste 35 kW.

Tirajul poate fi fortat sau natural. De preferat este ca centrala sa aiba tiraj fortat mai ales in cazul locuintelor de la bloc, insa puteti opta si pentru cele cu tiraj natural daca suprafata de incalzit este mare.

Ce pret are si carui brand ii apartine?

Cand alegeti o centrala va veti uita cu siguranta si la pret. Cele mai intalnite preturi de pe emag variaza intre urmatoarele intervale: 2000 – 3000 lei, 3000 – 5000 lei (cele mai multe) si peste 5000 lei.

De asemenea este indicat sa tineti cont si de brand-urile de la care provin, fiind cunoscut faptul ca in acest domeniu unele dintre ele s-au facut mai mult remarcate decat altele. Enumeram cateva dintre cele mai cautate marci pe care le puteti intalni online: Ariston, Zantia, Beretta, Buderus, Motan, Bosch, Viessmann, Protherm sau Wolf.

Ce alte particularitati mai trebuie sa analizati inainte de achizitionare?

Garantia oferita: Aceasta este recomandat sa fie de minim 24 luni. In pagina produsului de obicei este specificata o nota importanta conform careia centrala beneficiaza de garantie doar daca este pusa in functiune de o firma care este autorizata de producator. Aceste mentiuni pot fi citite si in certificatul de garantie care vine cu echipamentul.

Kit de evacuare inclus: Majoritatea centralelor au acest kit inclus, insa este bine sa va uitati inainte peste aceste detalii cu atentie.

Clasa de eficienta energetica: Aceasta se masoara de obicei in stele, putand fi de exemplu de 3 stele, 4 stele (cele mai multe), de 5 stele, dar si tip A sau A+ in cazul celor mai performante.

Protectie la inghet si nivelul de zgomot: Va recomandam sa alegeti o centrala care sa aiba protectie la inghet. In ceea ce priveste nivelul de zgomot acesta se incadreaza undeva in intervalul 26 – 50 dB. Modelele mai silentioase au acest nivel in jurul valorii de 30 – 36 dB.

 

Continuam ghidul nostru cu 5 recomandari de centrale termice despre care credem ca intrunesc cerintele clientilor cele mai des intalnite in mediul online.

Ariston Clas Premium EVO 24 EU

Prima recomandare face referire la centrala termica Ariston Clas Premium EVO 24 EU. Aceasta este murala, deci se monteaza pe perete. Ca si tip precizam faptul ca este in condensare si pe gaz.

Tirajul fortat va asigura o siguranta sporita si o face ideala pentru a fi montata intr-un apartament. Puterea termica este optima de 24 kW, iar condensarea se realizeaza prin intermediul a doua schimbatoare de caldura. Are si functie auto.

buton-sadeth-12

Cu acest model Ariston refoloseste energia gazelor rezultate in urma arderii, rezultand o eficienta termica sporita precum si noxe reduse. Este de asemenea super silentioasa, fiind echipata cu un amortizor de zgomot.

Are protectie anti-inghet, anticalcar si antiblocare a pompei, asigurand o temperatura constanta fara fluctuatii majore.

Uneori va saturati sa asteptati pentru ca apa menajera sa se incalzeasca, iar in acest scop va puteti bucura de functia confort pentru apa calda instant.

centrala termica ariston clas premium evo 24 eu

Centrala termica Ariston Clas Premium EVO 24 EU

Va mai amintim cele mai importante detalii tehnice: debitul de apa calda este de 10.4 l/min, are kit de evacuare gaze, clasa de eficienta energetica de 4 stele, greutatea de 32 kg, dimensiunile de 400 x 315 x 770 mm (W x D x H) si nivelul de zgomot 36.1 dB.

 

Ariston Cares Premium 24 EU

Urmatoarea recomandare vine tot de la Ariston cu modelul Cares Premium 24 EU. Si aceasta este tot murala si in condensare pe baza de gaz.

Are tot doua schimbatoare de caldura, reusind sa obtina energie regenerabila. Practic reduce consumul de gaz cu pana la 35% fata de o centrala conventionala.

buton-sadeth-12

Tirajul este fortat, puterea termica este de 24 kW si are un design italian elegant. Caracteristicile tehnice de baza pe care le mentionam pe scurt sunt: are debitul de apa calda 9.4 l/min, are clasa de eficienta energetica de 4 stele, greutatea de 32 kg, dimensiunile 400 x 319 x 745 mm, temperatura minima / maxima distribuita pe circuitul de incalzire 35 / 82 grade C si nivelul de zgomot 50 dB.

centrala termica ariston cares premium 24 eu

Centrala termica Ariston Cares Premium 24 EU

 

Motan Sigma 24

A 3-a recomandare face referire de aceasta data la o centrala conventionala pe gaz cu tiraj fortat de la Montant. Modelul este Sigma 24, are schimbator monotermic si kit de evacuare inclus.

buton-sadeth-12

Specificatiile tehnice pe scurt sunt: putere nominala maxima de 24 kW, are panou de comanda electronic, suprafata spatiului care trebuie incalzit poate avea si 200 mp, debitul de apa calda este 10 l/min, are clasa energetica 3 stele, este echipata cu protectie la inghet si are greutatea de 31 kg.

centrala termica motan sigma 24

Centrala termica Motan Sigma 24

 

Ariston Genus Premium Evo 30 EU

Un alt model de la Ariston tot in condensare pe gaz este si Genus Premium Evo 30 EU. Dupa tipul de montare este tot murala, are tiraj fortat si o putere destul de mare de 30 kW. Are de asemenea doua schimbatoare de caldura.

Pompa este complet modulanta, iar cresterea puterii calorice are loc mai ales datorita recuperarii energiei gazelor rezultate dupa ardere. Acest model beneficiaza de o tehnologie noua de autoreglare in functie de schimbarile de temperatura din exterior si interior. Va rezulta astfel o economie de combustibil de pana la 35%.

buton-sadeth-12

Ceea ce o face si mai interesanta este faptul ca nu genereaza un zgomot prea mare fiind ultra-silentioasa si asta datorita amortizorului de zgomot si a panourilor fonoizolante.

Alte detalii tehnice utile sunt: posibilitatea de a se conecta la un sistem solar, debitul de apa calda de 12 l/min, eficienta combustiei de 98%, clasa de eficienta energetica de 4 stele, are greutatea de 35 kg, dimensiunile 400 x 385 x 770 mm si nivelul de zgomot 33.4 dB.

centrala termica ariston genus premium evo 30 eu

Centrala termica Ariston Genus Premium EVO 30 EU

 

Wolf CGB-2K-24

buton-sadeth-12

Amintim pe scurt cele mai importante specificatii ale acestei centrale: este murala, in condensare, are un design compact si modern, poate asigura prepararea apei calde menajere instant.

Puterea termica nominala este de 25.8 kW ceea ce o face sa se claseze printre preferatele clientilor care apreciaza performantele deosebite.

Poate fi folosita si pentru spatii de pana la 150 mp, are un debit de apa calda de 13 l/min. Principul de functionare in condensare ii asigura o eficienta a combustiei foarte buna de 99%.

Un alt detaliu bine de stiut ar mai fi: are clasa de eficienta energetica A care este una dintre cele mai bune deoarece se apropie de A+.

Greutatea sa este acceptabila de 35 kg, dimensiunile 440 x 378 x 790 mm si are un nivel de zgomot chiar scazut de 26 dB.

In afara de cele 5 modele prezentate in aceasta postare veti gasi cu siguranta multe altele la fel de performante, care provin de la aceleasi brand-uri sau de la altele foarte cunoscute de asemenea.

centrala termica wolf cgb-2k-24

Centrala termica Wolf CGB-2K-24

 

Nu uitati sa va procurati sistemele de incalzire din timp pentru ca iarna se apropie din ce in ce mai mult. Pentru ca sa vedeti si alte produse similare va invitam sa intrati in magazinul emag, unde veti descoperi toata gama de centrale disponibile in aceasta perioada.

buton-sadeth-11

Vom aborda in articolele viitoare si alte tipuri de centrale atat pe baza de gaz cat si electrice, pentru a avea o viziune de ansamblu asupra celor mai recente tehnologii din acest domeniu.

Linkuri sponsorizate