Zacusca de vinete coapte pentru iarna – reteta si recomandari

Ce poate fi mai gustos sa mananci la o cana de ceai? O felie de paine unsa cu zacusca de vinete. Zacusca este unul dintre alimentele traditionale care poate fi servit ca aperitiv sau ca garnitura. Produsul obtinut din vinete coapte are o savoare deosebita, cu un continut bogat in fibre alimentare si minerale.

Uite ca am plecat pana la piata, am cumparat una alta, pentru a face o zacusca foarte gustoasa si autentica. M-am gandit sa va impartasesc reteta si voua.

Pentru asta am achizitionat urmatoarele: 2 kg de vinete, 2 kg de gogosari, 1 kg de ceapa, 2 kg de gogonele, 200 g de mustar, 2 linguri de otet, 2 linguri zahar, 1/2 lingurita piper macinat, 1 sau 2 frunze de dafin, 750 ml ulei alimentar si sare.

Am inceput prin a coace vinetele, a le scurge si a le toca. Ceapa am trecut-o prin masina de tocat, apoi impreuna cu tot uleiul si o lingurita de sare se caleste 10 min la foc mic. Amestecam din cand in cand ca sa nu se prinda. Apoi se adauga gogosarii si gogonelele trecute si ele prin masina de tocat. Gogonelele se aleg sa fie putin mari sau mai ingalbenite. Se lasa sa fiarba bine, trebuie sa se inmoaie pana ramane un sos gros.

Apoi se pune mustarul, vinetele tocate, otetul, zaharul, piperul macinat (unii il prefera boabe) si sare dupa gust. Mai incolo, in ultimele 10 minute se adauga foile de dafin.

La final punem zacusca in borcane si apoi le sterilizam, astfel incat sa reziste pe tot parcursul iernii.

Va urez spor la treaba si pe urma, bineinteles, pofta buna!

Pentru cei care nu au rabdare sa prepare cu mana lor o astfel de zacusca exista numeroase magazine online care comercializeaza alimente naturale bio. Un astfel de magazin este si bioportal.ro care are o oferta bogata cu mancare traditionala si autentica.

Va invitam sa descoperiti in paginile sale o gama diversificata de tipuri de zacusca de vinete sau din fasole, ciuperci si chiar din morcovi.

zacusca de vinete

Zacusca de vinete